Om oss

Fortfarande samma passion för livets goda...

Så vilka är vi, personerna bakom Origo Wine?

Sverker som startade verksamheten och Miran, som anslöt några år senare. Två olika personligheter, med vin som en gemensam passion. Sverkers akademiska bana som matematiker tog honom till Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och slutade med doktorsexamen efter forskarstudier i optimering vid Cornell University. Numera far han världen runt för Ericssons räkning.

Mirans akademiska bana som biolog tog honom till Stockholms Universitet och avslutades med licenciatexamen efter forskarstudier i Amazonas regnskogar i Brasilien. Därefter har han provat på allt från Systembolaget, till reseproducent och numera lärare.

Vi har varit bästa vänner och följt varandras äventyr i livet ända sedan vi träffade den första dagen i samma klass på gymnasiet för över 38 år sedan. Längs resan har vi gått från måttligt vinintresserade till en fullt utvecklad och alldeles galen passion för goda drycker. De senaste 20 åren har vi båda varit djupt försjunkna i vinets mysterier och har med tiden blivit allt mer involverade med att sprida vårt intresse genom att hålla egna vinprovningar, föreläsningar och även kompletta dryckesutbildningar i olika sammanhang, allt från Systembolaget till privata företag, vinklubbar och privatpersoner.

Idag reser vi båda över hela världen och besöker våra producenter varje år. Enligt våra vänner, har vi sedan länge lämnat skaran av de mentalt friska, baserat på observationen att vi ofta kan ses krypandes runt bland vingårdarna för att, känna, dofta och smaka på jord och druvor och ivrigt insupa all information som vinmakare delar med sig. Vi har absolut ingen ursäkt. Det är och förblir vår passion. Du som själv fastnar i passionen för förmenterad druvjuice efter att ha upptäckt världens fantastiska viner vet precis hur galet det är: välkommen till vansinnet...

Vad vi känner oss mest stolta över, är att så många vinmakare av absoluta världsklass tror på oss, trots vår småskalighet. På något sätt har vi fångat deras hjärtan och tillit genom att visa samma passion och engagemang som de själva har för sina viner. Vi har frågat dem varför de väljer att jobba med oss och svaret är alltid att de vill företrädas av personer med lika stor passion för deras viner som de själva besitter. Sånt syns, säger de och det är något vi är mycket glada för.

Vår personliga smak för vin varierar. Vi gillar båda Syrah och Grenache från Rhone och andra regioner. Vi brinner båda för tysk och österrikisk Riesling, allt från torra till de sötaste av söta, men vi vurmar extra mycket för vad vi båda anser kan vara planetens största fynd: Riesling Kabinett. Vi tycker att ett glas Sangiovese alltid påminner oss om grusklädda serpentinvägar, kantade av vajande cypresser i Toscana - och är därför alltid känns...Rätt.

Och sedan måste vi komma med Ett Ärligt Erkännande: vi dricker båda Nebbiolo som om världens undergång skulle ske imorgon och är båda medlemmar av det illustra sällskapet Barolo Boys of Stockholm. För att gå vidare i druvmenyn, föredrar Miran lite mer fruktig, ekad Chardonnay medan Sverker lutar mer åt mineraldriven Chablis och annat vitt från Bourgogne. Av oss två, föredrar Sverker Pinot noir mycket mer, medan Miran i sin tur mycket ivrigare klunkar i sig Zinfandel. Att Portvin är underbart gott är vi rörande överens om och vi är båda lika galet passionerade i söt Chenin blanc.

Skål! Och välkomna.